MALI KUCHARZE – WARSZTATY W NOWEJ PRACOWNI –  28.07

MALI KUCHARZE – WARSZTATY W NOWEJ PRACOWNI – 28.07

Zapraszamy na trzecie zajęcia warsztatowe w ramach projektu „Eco akcje na wakacje” pt. „Mali kucharze” dofinansowane ze środków Łowickiego Ośrodka Kultury w ramach programu Małe Granty 2021.

Warsztaty kulinarne poprowadzi kulturoznawczyni  i animatorka Anna Maksymowicz. Prowadząca to także muzealnik warsztatujący, podróżnik-przewodnik i badacz historii nie tylko słowiańskich kulinariów.

Podczas warsztatów zabierze dzieciaki w podróż po kuchni zero waste oraz nauczy samodzielnego przyrządzania potraw z akcentem lokalnym. W ramach „Małych kucharzy” nauczymy się przyrządzania dań z motywem pasiastym!

Menu:
1. Tarta z mąki płaskurki, z kolorowymi warzywnymi spiralkami.
2. Klopsiki z indyka, w sosie pomidorowym z cukiniowym pasiastym makaronem.
3. Kolorowo-owocowo-warstwowo pasiasty sernik z ciasteczkami z samopszy.
4. Dzika bzowa lemoniada.
Każdy z uczestników otrzyma do dyspozycji, wszystkie niezbędne naczynia, sprzęty kulinarne i składniki, potrzebne do wykonania potraw, a także fartuszek.
Porcje artykułów spożywczych są poporcjowane oddzielnie, tak aby nie było kontaktu z produktami innych osób.
Warsztaty skierowane dla dzieci w wieku 4-10 lat.